#

Bi’ Acayip Mekânlar

Doğal Bir Mekân Arayışında Olanlar İçin; Pervane

Bursa Muradiye’de açılan Pervane Kafe’nin tasarımı, atmosferi çok başka. Pervane’de küçüklükten bu yana büyütülmüş bir hayâlin emeği var. Kafenin işletmecisi Cüneyt Hedef, daha önce çalıştığı mekânlardaki tekdüzeleşmiş tasarımı fark ederek doğal, rahatlatıcı ve özgün bir mekân açmanın hayâlini kurmuş. 500 yıllık bir evi ve bahçesini yenileyip ona Pervane adını vererek bu hayaline kavuşmuş.

Kafe son derece lüks mobilyalardan, aksesuarlardan değil; hurdacıdan alınıp tamir edilerek soft renklere boyanan mobilyalardan ve aksesuarlardan oluşuyor. Kafenin iç mekân tasarımı ise öyle doğal ki koltukta oturup kahvenizi içerken kendinizi bir ev ziyaretine gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Aynı zamanda menüde israfa sebebiyet verecek, insan sağlığına zararlı olan her türlü yiyecek-içecekten kaçınılmış. Örneğin içecek seçeneklerinde yabancı kahve türleri yerine Türk kahvesinin çeşitleri, gazlı içecekler yerine el yapımı şerbetler var. Tabii çocuklar da unutulmamış. Çocuklar toprakla tanışsın, oynasın diyerek bahçeye yapılan küçük bir dağ evi bile var. Oynayan çocuklara Pervane’nin maskotu olan Maya ve kediler de eşlik ediyor. Üstelik menü fiyatları da çok uygun. Şöyle güzel bir yere kurulmuş hamakta kitap okurken kahvemi içsem, bir yandan da Bursa’yı da izlesem ne güzel olur diye hayâl kuruyorsanız Pervane’ye muhakkak uğramalısınız.

Restorasyon Böyle Olur Dedirten: Nevmekân

Unutulan tarihî mekânların gün yüzüne çıkarıldığına şahit olmuştuk ama eskiden İETT garajı ve tramvay hangarı olarak kullanılan bir mekânın şimdilerde kitapseverlerin vazgeçemediği nezih bir mekâna dönüşeceğini sanırım düşünemezdik.

Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nin hemen yanında yer alan Nevmekân Sanat Galerisi, sahne ve kitaplı kahve konseptiyle farklı bir harmoni sunuyor ziyaretçilerine. Mekân, özel bir restorasyondan geçmiş. Tasarımında kullanılan metal ve ahşap kaplamaların yanı sıra renklerin valör dereceleri çok iyi ayarlanmış. Kafenin neredeyse tamamını çevreleyen ve tasarımın aslıyla bütünleşen kütüphanesi insana huzur veriyor. Yolunuz Bağlarbaşı Kongre Merkezi’ne düşerse, ki İstanbul’daki konferansları takip eden herkesin yolu mutlaka düşer, arkadaşlarınızla oturup kahve içebileceğiz, okuduğunuz kitapları değerlendirebileceğiz güzel yerlerden biridir diyebiliriz. Ayrıca Nevmekân, yazarlardan fikir adamlarına kadar birçok değerli insanı biz gençlerle buluşturuyor. Bu etkinlikleri kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ederiz. J

Eski İstanbul’a Götüren Küçük Bir Tekne Misali; Sahibü’l Çay Âsaf Osman Efendi

Üsküdar’da huzurun kalesi olan bir mekân var: Sahibü’l Çay Âsaf Osman Efendi. Önünden geçerken içeriye baktığınızda içerdeki güzellikleri hemen fark edeceğiniz bu mekân, içine 4-5 masanın anca sığabildiği küçük bir dükkân. Âsaf Efendi, sizleri daha ilk gidişinizde kendisine bağlayacak.

İçeri girer girmez ruhunuzun en derinine dokunan bestelere kulak verince Tanbûrî Cemil’le veya Mozart’la, Bach’la bir yolculuğa çıkacaksınız. Mekânın menüsüne gelince… Adından da anlaşılacağı gibi menüde sadece çay var. Ama bu çaylar öyle bildiğimiz çaylardan değil. Mekânın fikir sahibi Osman Efendi tarafından her biri farklı bir yerde içilmiş, tat uyumlarına göre birleştirilmiş olan çaylar, adını damakta bıraktığı hissiyata göre ney makamlarından alıyor. Sunumlar da bizzat bu tatların mucidi Âsaf Bey tarafından yapılıyor ve çaylar birer birer anlatılıyor. Sipariş verdiğiniz bir bardak çayla birlikte Madlen kurabiyesi, hediye olarak düşünülen ve sipariş ettiğiniz çayla ilgili açıklamaya yer veren kitap ayracının yanı sıra, çayınızın demlenme süresini göstermesi için bir adet kum saati geliyor masanıza. He bir de mekânın ev sahibesi, hanım kedisi Sofya da katılabilir sohbet halkanıza. Bunlarla birlikte bolca kitabın da mekân içinde yer alması oturup çay içmek için yeterli sebepler arasında. Daha ne olsun dediğinizi duyar gibiyiz. Farklı bir gün yaşamak isterseniz, sizlere muhakkak Âsaf Efendi’de bir çay için deriz. J

YEK : İNCELE  instagram asafosmanefendi