#

Türkiyenin Otomobili Yollara Çıkmaya Hazırlanıyor

Herkes bilir ilk yerli otomobilimizin Devrim olduğunu. “Türkiye’de otomobil yapılamaz” diyenler  ve yapılacak otomobili heyecanla bekleyenler. 135 günde tamamlanan 4 otomobil, ilk yerli araç olarak Türk tarihi içinde bir devrim olacaktı. Yapım aşamasında 23 mühendisimiz gece gündüz demeden çalıştığı ilk yerli otomobilimiz hak ettiği değeri göremediği için seri üretime geçemedi.

Türkiye’nin asırlık hayali gerçek oluyor.

58 yıl sonra ülkemiz tekrar bir heyecanın içerisinde. Resmi olarak 25 Haziran 2018’de kurulan ve kuruluşundan 18 ay sonra  hazırlanan ilk prototiplerinin tanıtımını yapan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), Marmara Bölgesi’nde kurulacak fabrikasının temelini de  2020 yılında atarak çalışmalarına hız verecek. Bu süreçten itibaren otomobilin seri üretimine geçilecek ve mülkiyet hakları tamamen kendisine ait olan 5 farklı model kullanıcıların ilgisine sunulacak. Otomobil, TOGG adı altında birleşen ve tamamı Türk olan firmalar tarafından finanse edilecek.

Peki neden yerli üretim?

Bir ülkenin kalkınabilmesinin en önemli unsurları üretim, tüketim ve verimlilik üzerine kuruludur. Üretimin yerli olması, sürdürülebilirlik açısından tarımda, sanayide, ticarette ve enerjide dışa bağımlılığı azaltarak ülkenin refah seviyesini zirvede tutar. Yerli otomobil ile yeni bir döneme girmiş, otomobil sektöründe Devrim Otomobilleri ile ilk adımı atan Türkiye, elektrikli otomobil ile güçlü bir adım atmaya hazırlanıyor.

Yerli otomobilin ülkemize katkısı neler olacaktır?

Projenin, 15 yıl içinde Türkiye ekonomisine 50 milyar Euro, cari açığa 7 milyar Euro katkı sağlaması ve doğrudan 4 bin, dolaylı olarak da 20 bin kişiye istihdam oluşturması bekleniyor. TOGG ile birlikte Türkiye teknoloji sahasında da kendini gösterecek. Oluşturacağı istihdam ile genç mühendisleri ülkesine yerli üretim yapma sürecinde cesaretlendirecek ve Türkiye’nin adını bilimde ve sanayide öncü ülkelerle birlikte andıracak. Yerli otomobil sadece elektrikli olmasıyla değil, yenilikçi teknolojiler ile de otomobil deneyimini farklı bir boyuta taşımayı hedefliyor.

Yerli otomobilin özellikleri neler?

  • Ön ve arkadaki elektrik motorlarıyla 4×4 çekiş gücüne sahip olan otomobil zorlu yollarda da ilerleyebilecek.
  • 5 kişi için rahat bir yolculuk sunacak olan otomobilin bagaj hacmi 500 litreyi geçebilecek.
  • 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak.
  • 300 ve 500 kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze bağlı olacak ve güncellemeleri 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.
  • Otomobil 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
  • Holografik asistan teknolojisi dünyada ilk kez kullanılacak. Holografik asistan sayesinde yol detayları, tümsekler ve köprüler sürücünün direkt olarak göz bebeğine ışınlar yoluyla iletilecek. Sürücü yola bakarken bu uyarıları da görebilecek.
  • Hareket halindeki içten yanmalı motora sahip bir otomobilde binden fazla hareketli parça bulunurken, elektrikli araçlarda sadece birkaç tane hareketli parça olacak.
  • 10 inç ve üstü ebatlı sınıfının en geniş dokunmatik bilgi ekranı sürücülere kolaylık sağlayacak.
  • Kapı içlerine yerleştirilmiş geniş hoparlör ve gelişmiş müzik sistemi bir ilk olacak.
  • Otomobilin iç tasarımında mavi LED aydınlatma ışıkları benzersiz bir deneyim sunacak.
  • Üç kollu ahşap ve deri kaplamalar direksiyon simidini süsleyecek.

Bilindiği üzere petrol, fosil yakıtlar arasındadır ve fosil yakıtlar elbet bir gün tükenecektir. Bu nedenle başka enerji formu ile çalışacak olan araçların geliştirilmesi gerekmektedir. Elektrikli araçlar yakıt kullanmadıkları ve karbondioksit salınımı yapmadıkları için, doğal olarak benzinli ve dizel araçlara nazaran çevre dostu bir teknoloji olarak görülür.

O halde Türkiye’nin otomobili nedir? Yerli üretim her şeyden önce ülkemizin bir markası olmuştur. Teknolojik hayatta Devrim arabalarından sonra bu projenin sürdürülebilir olması, gösterilen bir vefayı ve yerli otomobilimizdeki dönüşümü, yeniliğe olan açıklığı bize gösterir. Bu açıdan sadece otomobil sektörüyle değil diğer sektörlerde de böyle bir adım atmayı sağlayacaktır.

Bu markalaşma sürecinde Türkiye’nin otomobilinin ismi de belirlenecektir. Sizce yerli otomobilimizin ismi ne olacak?

Önerilerinizi #yerliotomobileisimönerim hashtagiyle bizimle paylaşabilirsiniz. Elbette Sade Soda hesabımızı da etiketlemeyi unutmadan.

Yerli otomobilimiz hakkında detaylı bilgi için siteyi ziyaret edebilirsiniz.

https://togg.com.tr

TOGG Tanıtım Videosu

Yerli Otomobilin İlk Test Sürüşünü Sn. Cumhurbaşkanımız Gerçekleştirdi