#

ARKA FLU OLSUN!

Bu dünya da motor sesi duymamış, lamba görmemiş, fotoğraf çektirmemiş varlık kalmamıştır herhalde! Çöldeki bedeviden kutuplardaki ayılara, Amazon’daki kurbağaya kadar her yaratılan bir kere de olsa objektifin karşısında poz vermiştir.

Birçok materyalin hammaddesinin petrol olduğunu biliriz. Fotoğrafın hammaddesi ise ışıktır. Formül: Güzel ışık varsa güzel fotoğraf çekilir. Ama her şeyin fazlası zarar olduğu gibi güneşin yeryüzüne dik açılarda vurduğu saatler fotoğrafçılar tarafından sevilmez. Yılların tecrübesi ve birikimiyle varılan sonuçlara baktığımızda gün içinde çekim yapılabilecek en güzel saatler şöyledir: Gün doğumundan sonra ilk 30 dakika, gün batımından önce ise son 30 dakikadır. Bu zaman dilimlerine “altın saat” denmektedir. Çünkü güneş yeryüzüne en yatay açıda vuracağı için ışık sertliği soft olur ve böylece çekilen fotoğraflar billur gibi çıkacaktır. J

Bu yazıyı okuyanların fotoğraf çekme heveslisi ve başlangıç düzeyinde olduğunu varsayarak bazı önerilerim var. Fotoğrafta profesyonellik deyince aklınıza ilk gelenler büyük bir makine, uzun bir lens, hakiki bir duruş, omuzlardan sarkan marka logolu askılar, ön net arka flu fotoğraflar olabilir. Fakat bunlar yetmiyor. Önerilere gelince:

Profesyonelleşmek İçin 10 Altın Kural

  • Enstantane, Diyafram, Iso üçlüsünü yalayıp yutmak

Eğitim şart! Fırsat sitelerinde ve sosyal medyada 4-5 derste bu teknikleri öğreten butik fotoğrafçılar var.

  • Bir uzmanlık alanı seçin ve en az birinde kendinizi geliştirin

Spor, savaş, haber, doğa, özel gün, stüdyo, portre, yemek, moda, panoramik, sanal tur, kurumsal, ürün, hava, reklam dallarından en az birinde çok iyi olun.

  • Malzemenizi tanıyın

Amacınıza uygun lens hangisi? Ne işe yarar? Keskinlik, geniş açı, zoom, hızlı netleme, alan derinliği, video kalitesi, yüksek iso duyarlılığı, dayanıklılık, filtreler, flaşlar gibi özelliklerde siz hangi uzmanlık alanını seçecekseniz baştan işinize yarayacak özellikte malzemeler alın.

  • Bol bol gezin, çekim yapın

Nasıl ki daha fazla km yapan şoför daha tecrübeliyse siz de makinenizi kullandıkça yeni özelliklerini keşfedecek, yeni açılar bulacak, daha kaliteli çekimler yapacak ve en önemlisi kendinize daha çok güveneceksiniz.

  • İnsan ilişkileriniz iyi olmalı

Çekimini yaptığınız kişilerle diyalog kurmanız çok önemli. Uzaktan çekip kaçarsanız ne o ne de siz kazanırsınız. İzin isteyin, yüz bulursanız farklı pozlar da vermesini sağlayabilirsiniz. Ülkemizde insanlar fotoğraf çekinmekten fazlasıyla hoşlanırlar. Çektiğiniz fotoğrafları onlarla paylaşın, mail atın.

  • Photoshop öğrenin

Bu işte photoshop kullanmayı bilmeyen ekmek kazanamaz! Etkileyici fotoğrafları ortaya çıkarmak için bu şart. Özellikle çekim esnasında makine ekranından fotoğraflarınıza bakarken kaliteli gözükürler, yalnız eve gidip bilgisayara attığınızda hiç de iç açıcı olmayabilirler. Bu yüzden ham (Raw) formatında çekip sonrasında düzenleme programında iyileştirebilirsiniz.

  • Hemen havalara girmeyin

Boynunuza koca lensli bir makine taktım diye havalanmayın, hele hele profiline “photographer” hiç yazmayın! Henüz yolun başındasınız. Ondan sonra madara olmanızı biz de istemeyiz. Bazen iyi fotoğraf çekiyor olabilirsiniz. Ama unutmayın sizden daha iyileri de var çırak kardeş. J

  • Flaş kullanmayı öğrenin

Özellikle gündüz gölgede, akşam ise her yerde hareket eden canlı bir varlık çekiyorsanız flaş kullanmanız önemle rica olunur. Flaşı da kişilerin gözünde patlatmayın, 45 derece açıyla havaya tutarak ya da önüne yumuşatıcı (diffuser) ekleyerek kullanın. J

  • Çekeceğiniz her ne ise üşenmeden ona doğru yaklaşın

Kadraj çok önemli. Arkadaşınız “Beni çek, yakışıklı çıkayım, arkam flu olsun.” dediğinde kadrajın içinde onu bir sopa gibi, olsa da olur olmasa da olur misali çekmeyin. Bu istekli varlığa olabildiğince zoom yapın, yakınlaşın. Fotoğrafın en az 3’te 1 ini kaplasın. Diyafram değerini de düşürün ki arka flu olsun. J

  • Bir hikâyeniz olsun

Kompozisyonsuz fotoğraf tam olmaz! Belki başlangıçta kuş, kedi, köpek çekimi çok yapabilirsiniz, bu sizin acemiliğinizi giderecektir. Ama sonrasında sahalarda sizi fotoğrafına bakınca “Dur bi’ dakika bunu kim çekmiş?” denecek kişi olarak görmek istiyoruz. J

Not: Siz de gezerken toplu çekilen bir foto gördüğünüzde “Ben çekicem, verin o makineyi!” diyor ve kendinizi tutamıyorsanız, mutlaka bu işe girişmelisiniz.

YEK

İZLE: Acar fotoğrafçımız Ahmet Karagülle sizin için fotoğraf çekmenin püf noktalarını anlattı.