#

Teknoloji Kafası

Yazılım Geliştirmek İsteyenler Kulak versin!

Yazılım her zaman ilgi çekici görünür fakat işin içine girenler az bir zorlanmada ilgisini kaybedebilir. Binlerce farklı terim, kodlar, kurallar vs. fena hâlde caydırıcı. 1 milyon uygulamayı takip eden mobil uygulama analitiği firması App Annie geçenlerde bir rapor yayınladı. Rapora göre 2016 yılında küresel mobil uygulama gelirlerinin yüzde 24 artış göstererek 51 milyar dolara yükseleceğini, 2020’de ise bu sayının 101 milyara ulaşacağını tahmin ediyor.

Artık insanlar mobil cihazları bilgisayar gibi rahat kullanmaya başladılar. Bu sayede Android yüklü mobil cihazlarda uygulamalarda geçirilen süre 2014’ten 2015’e yüzde 63 artış görünüyor. Nesnelerin interneti trendi ile de bu oran hızlı bir tırmanışa geçecektir.

2015’te toplam mobil uygulama indirme sayısı 111,2 milyarken, bu yıl için tahminler yüzde 33 oranında bir artışta 147,3 milyara ulaşması tahmin ediliyor. App Annie’nin tahminine göre 2020 yılında 284,3 milyar uygulama indirilecek.

Bu devasa payı ve yazılımcılardaki sıkıntıları gören iki önemli firma, iki önemli girişimde bulunmuş. Bunlardan birincisi Microsoft Türkiye diğeri ise Turkcell.

Microsoft Türkiye’nin 2012’de kurduğu “Açık Akademi” ücretsiz kayıt olup yazılımın temellerini öğreneceğiniz ve geliştirebileceğiniz web tabanlı bir eğitim projesi. Eğitimleri kendine göre planlayan ve branşı gösteren gençler yükselerek bir üst kura çıkabiliyor. Platformda canlı derslerden tutun da eğitimcilerle ve diğer öğrencilerle fikir alışverişi yapabileceğiniz forumlara kadar birçok imkân mevcut. Ayrıca aldığınız her eğitim size puan olarak dönmekte ve bu puanlar yardımıyla size bir sıralama verilmekte. Tam da yazılımın bu kadar yükseldiği bir dönemde kaçırmamanızı bir göz atmanızı öneririm.

Bir diğer girişimcimiz Turkcell’in platformu ise “Geleceği Yazanlar” adıyla öne çıkıyor. Bu çalışma da tıpkı diğer çalışma gibi ücretsiz. İçerik olarak binlerce sayfa doküman ve hemen hemen istediğiniz bir çok konuda video ders anlatımı bulunmakta. Buradaki önemli fark, isterseniz Android isterseniz iOS isterseniz de Windows üzerinde çalışabiliyorsunuz. Ayrıca eğer üniversite okuyorsanız bulunduğunuz üniversitelerde elçilik görevi yaparak bu çalışmanın bir kolu da siz olabiliyorsunuz. Çalışmalarda başarılı olanlar Turkcell’in birçok destek olanağından faydalanabiliyor. Bu fırsatların kaçırılmaması gerek.

>>> bit.ly/1SEuEd8 (1 nolu karekod eklenecek)

>>> bit.ly/1rbYTz9 (2 nolu karekod eklenecek)

Yığın Yığın iyilik: Hasenat.net

Sizlere bir çok konuda faydası dokunacağı bir güzel programdan bahsedeceğim: Hasenat.net  Programın geliştiricileri, her şeyi ücretsiz yaparak insanlara faydalı olmayı hedeflemiş ve bunu da başarmışlar. Hasenat, bir “Kur’an Araştırma Programı”. Programdan hâlihazırda iki şekilde faydalanabiliyorsunuz: Birincisi mobil cihazlar için olan yani “mobil uygulama” şekli, ikincisi ise bilgisayarlar için olan program şekli. Mobil cihaz kullanımının artmasını da fırsat bilerek size daha çok mobil uygulama kullanımından bahsetmek istiyorum.

Hasenat mobil uygulamasını Google Play’den ya da Apple Store’dan indirdikten sonra programı açın. Sonra karşınıza Kur’an’da aramak istediğiniz kelimeler çıkacaktır. Buradaki kelimelerden aradığınız kelimeye tıklayabilir ve alt başlığındaki konulara gidebilir, sonunda da ilgili ayetleri Arapça ve birçok meal seçenekleriyle sıralayabilirsiniz. Ayrıca önemli gördüğünüz kısımlar için notlar almanız, programda istediğiniz ayeti sure ve ayet no yazarak bulmanız da mümkün.

Programın sol üst kısmındaki üst üste sıralı kısa satırlar gibi görünen menü simgesine tıklayarak programdaki başka özelliklerle de karşılaşabilirsiniz. Örneğin “Tüm Sure Okuma” diyerek ister Arapça okunuşundan Kur’an okumak, isterseniz de yaklaşık on farklı mealden meal okumanız da mümkün.

Hasenat’tan Kur’an da dinleyebilirsiniz. Menüden “Hatim Okuma” kısmını tıklayarak istediğiniz formattan birisini seçebilir ve Kur’an’nın o eşsiz belagatini tüm benliğinizde hissedebilirsiniz.

Ülkemizde birçok kişi tarafından takdir gören Merhum Elmalılı Hamdi Yazır Hoca’nın tefsiri, tefsir okumak isteyenler için eklenmiş programımıza. Tefsir okurken sayfaya işaret koyma gibi özellikler de mevcut. Ayrıca ekrana parmağınızı kısa bir süre basılı tuttuğunuzda çıkan kutucuktan farklı fonksiyonları da kullanabilirsiniz. Şayet Arapça bir kelimenin Türkçe anlamını da öğrenmek isterseniz ilgili kelimenin üzerine biraz basılı tutarak kelimenin anlamına ulaşabiliyorsunuz. Program hakkında daha geniş bilgi için Hasenat.net sitesini ziyaret edebilir, bu hayır yarışına siz de destek verebilir ve daha fazla insanın istifade etmesi için programı çevrenize tavsiye edebilirsiniz. Ne diyelim? Allah, emeği geçenlerden razı olsun.

Az Kullanımlık Mail Adresi Lazım mı?

Bir konu hakkında arama yapıyorsunuz. Karşınıza çıkan 10 siteden 8’i forum sitesi olduğu kesin. Bir an aradığınızı da bulmanın sevinci ile karşınızdaki linke tıklıyorsunuz. Fakat bir de bakıyorsunuz -işinize yarayıp yaramayacağını bilmediğiniz bir dosyayı görmek için bile- kayıt olmanızı istiyor. Tabi bu biraz can sıkıcı bir olay. Kayıt olmasanız bir türlü çünkü dosyaya ihtiyacınız var ve aradığınız konu hakkında istediğiniz bilgi içerisinde olabilir. Kayıt olsanız da başka türlü, içerik boş çıkabilir ayrıca verdiğiniz mail adresine mesaj yağmaya başlayacak. Bununla da kalmayarak mail adresinizin bir “veri” ticareti yapan birilerinin eline düşmemesini de garanti edemezsiniz. Peki, yok mu derdinize derman olacak bir şey? Var tabiki. Olmaz olur mu!

“www.10minutemail.com”

Bu site ne işe yarar hemen anlatalım. Bu siteden, geçici yani 10 dakika kullanımlık ücretsiz bir mail adresi alabilirsiniz. Mail adresini aldıktan sonra kelebek ömürlü bu mail adresi ile istediğiniz siteye üye olabilirsiniz. Diyelim ki işiniz bitmedi kaygıya gerek, yok süreyi uzatmak isterseniz o da mümkün. İşiniz bitince de zaten otomatikman kapatılıyor mail adresi. Bu kadar basit. Forum siteleri bize kızacak ama ne yapalım? Siz de o kadar çok mesaj atmayın kardeşim.

>>> bit.ly/1Sn0dJI  (3 nolu karekod eklenecek)

Sildim Ama İstemeden Oldu,  Geri Gelse Olur Mu?

Bazen bilgisayardan dosyaları sileriz, kısa bir zaman geçer, daha sonra bu dosya yeniden lazım olur. Böyle bir durumda ilk olarak bakacağımız yer bilgisayarın çöp kutusudur. Orada duruyorsa ne ala. Ya oradan da silinmişse? İşte, böyle zamanlarda işimize yarayacak ve kurulumu çok kolay olan güzel bir program çıkıyor karşımıza: Recuva. Programı recuva.com’dan indirebilirsiniz. Program, kuruluma gerek duymuyor ve Türkçe destekli. Bu hâliyle recuva’yı flash bellekte taşıyabiliyorsunuz.

Recuva’yı indirip açtıktan sonra karşınıza bir pencere gelecek. Bu pencere, aradığınız öğenin müzik mi resim mi ya da başka bir şey mi olduğuna karar verip ilgili kutucuğu işaretliyorsunuz. Bunu biliyorsanız dosyayı nerelerde aradığınızı belirtiyorsunuz ve arıyorsunuz. Böylece silinmiş olan dosyalarınız hemen karşınıza geliyor. Fakat silinen dosyanızın bilgisayar mimarisinde bulunduğu yere siz dosyayı sildikten sonra başka bir veri yazılmamış olmalı. Aksi taktirde kurtarılması imkansız. Geçmiş olsun J

>>> bit.ly/1T8TaAM  (4 nolu karekod eklenecek)

Meraklısına…

“NFC” de ne ola ki?

Kelime olarak “Yakın Alan İletişimi” anlamına gelen sistem, mobil cihazlarda yağın bir şekilde kullanılıyor ve hızla yayılmaya da devam ediyor. Sistem; Mobil cihazınızı NFC özelliği olan alıcı alete 0-5 cm aralığında yakınlaştırarak 100 ms iletişimle mobil ödemelerde,  ulaşımda, garaj kapısı açmada, otopark sistemlerinde, kimlik olarak ve birçok alanda kullanma imkânı sağlıyor. Amaç tabiki cebinizi boşaltmak J Cüzdan, anahtar ve paranın yerine cepte sadece mobil cihazınız kalacak.

>>> bit.ly/21c51E0 (5 nolu karekod eklenecek)