#

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Yurtdışı Faaliyetleri

Suriye’nin Halep’e bağlı Afrin ilçesindeki terör unsurlarını temizlemek, huzur ve güvenliği sağlamak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Ocak 2018’de başlattığı “Zeytin Dalı Harekâtı” ülkemizde coşku ve gururla karşılandı. Biz de dergimizin bu sayısında Türk Silahlı Kuvvetlerinin devletimizin kuruluşundan itibaren yurtdışında yürüttüğü faaliyetleri sizlerle paylaşmak istedik.

Kore Savaşı (27 Haziran 1950)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Güney Kore’ye yardım konusunda yaptığı çağrıya olumlu cevap veren Türkiye, dünya barışına katkı sağlamak adına Kore Savaşı’na bir tugay göndermiştir.

Kıbrıs Barış Harekâtı (20 Temmuz 1974)

Enosis idealine sahip olan EOKA adlı örgütün Kıbrıs adasında yaşayan Türklere karşı yaptığı katliamlara karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin başlattığı harekâttır. Harekât, 14 Ağustos’ta Türk birliklerinin Lefkoşa’ya girmesiyle son buldu. Harekât neticesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.

Somali (2 Ocak 1993)

BM’nin, Somali’deki gruplar arasında yaşanan düşmanlığın durdurulması ve insani yardımlar için güvenli bir ortamın sağlanması amacıyla başlattığı “Ümit Operasyonu”na katılan Türkiye, bir süre de barış gücü komutanlığını yürüttü. Ayrıca Türkiye’nin Somali’de askeri üssü bulunmaktadır.

Bosna Hersek (4 Ağustos 1993)

Bosna Hersek’te Sırp ve Hırvatların Müslüman Boşnaklara başlattığı katliamlar üzerine Türk ordusu, BM Koruma Kuvveti’nde yer aldı. Barışın sağlanmasından sonra dahi görev almaya devam eden Türk Silahlı Kuvvetlerinin Bosna-Hersek‘te EUFOR kapsamında Fatih Sultan Mehmet Kışlası bulunmakta ve 8 farklı noktada görev almaktadır.

Çelik Harekâtı (21 Mart 1995)

Körfez Savaşı ile otorite boşluğu oluşan Kuzey Irak’taki terör örgütü PKK hedeflerine yönelik olarak başlatılan ve 35 bin askerimizin katıldığı Çelik Harekâtı, 1 Ocak 1997 tarihine kadar sürmüş ve yüzlerce terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

Çekiç Harekâtı (14 Mayıs 1997)

Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin isteği üzerine Kuzey Irak’a girdi. “Çekiç Harekâtı” adındaki sınır ötesi operasyona 200 bin askerimiz ve korucumuz katıldı. Bu kapsamda dönemin en büyük operasyonlarından biri sayıldı. Harekât, 20 Eylül 1997’de sona erdi.

Şafak Harekâtı ve Öcalan’ın Kenya’da Yakalanması (25 Eylül 1997-16 Şubat 1999)

Çekiç Harekâtı’nın devamı niteliğinde olan bu harekât, iki yıl boyunca Kuzey Irak’ta devam etmiş. Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Kenya’nın başkenti Nairobi’de MİT ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ortak operasyonuyla yakalanmasıyla nihayete erdi.

Arnavutluk (1997)

Arnavutluk’ta BM Güvenlik Konseyi’nin kararları doğrultusunda yardımda bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin günümüzde deniz üssü ile faaliyet göstermektedir.

Kosova (1999)

Türk Silahlı Kuvvetleri huzur ve güvenliği sağlamak amacıyla NATO’nun SOFA antlaşması kapsamında görev almıştır ve hâlen dahi faaliyet göstermektedir.

Makedonya (2001)

Türk Silahlı Kuvvetleri, Makedonya’daki ”Zorunlu Hasat Operasyonu”na da çokuluslu tugay kapsamında katıldı.

Afganistan (2002)

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü’nde (ISAF) görev alan Türk Silahlı Kuvvetleri, huzur ve güvenliği sağlamak ve askerî eğitim amaçlarıyla günümüzde de faaliyetlerini sürdürmektedir.

Lübnan (2006)

Lübnan’daki iç savaş üzerine gönderilen barış güçlerinde görev alan Türk Silahlı Kuvvetleri barışı tesisi için hâlen faaliyet göstermektedir.

Katar

Katar Devleti’nin talebi üzerine Türkiye, askerî eğitim amacıyla bir üs kurmuştur. 2015’te anlaşması onaylanan El Rayyyan isimli üssün içinde Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Tarık bin Ziyad Taburu görev almaktadır.

Irak

Türkiye’nin Kuzey Irak’a yaptığı operasyonlar dışında Irak’ta Başika askeri üssü bulunmaktadır. Aynı zamanda 10 farklı noktada Türk Silahlı Kuvvetleri huzur ve güvenliği sağlamak için görev almaktadır.

Fırat Kalkanı Harekâtı (24 Ağustos 2016)

Suriye’de 2011’de başlayan savaş sonucu ortaya çıkan Deaş ve PKK’nın uzantıları PYD ve YPG’ye karşı başlattığı operasyondur. Harekât kapsamında Azez-Cerablus hattı güven altına alındı. Güneyde ise Türk Silahlı Kuvvetleri El-Bab’a kadar olan bölgede huzur ve güvenliği sağladı. Bu harekât sayesinde PKK’nın uzantısı PYD ve YPG’nin kurmaya çalıştığı terör devletinin önü kesilmiş oldu.

İdlib Harekâtı (8 Ekim 2017)

Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü’nde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri, İdlib bölgesinde icra edeceği harekât kapsamında, gözlem noktaları tesis etmektedir. Sınır hattını güvene almak ve sivil halkı rejimin saldırılarına karşı korumak için Türk Silahlı Kuvvetleri faaliyetlerine devam etmektedir.

Zeytin Dalı Harekâtı (20 Ocak 2018)

Zeytin Dalı Harekâtı (20 Ocak 2018)

Zeytin Dalı Harekâtı, Suriye’nin kuzeyinde bulunan PKK-PYD-YPG ve DEAŞ terör unsurlarına karşı sınır güvenliğimizi sağlamak ve Suriye’de yaşayan insanların huzur ve güvenlik içerisinde yaşamasını sağlamak amacıyla ilk olarak Afrin özelinde başlamıştır. Afrin’e doğru harekete geçen Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu mensupları, sivillere gösterilen hassasiyet dolayısıyla ve en az kayıpla ilerlemek için temkinli hareket etmiş ve başarılı bir operasyon ortaya koymuştur. Afrin’in çevresindeki beldelerin ve köylerin alınmasıyla birlikte 18 Mart 2018 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu Afrin’in merkezine ulaşmış ve terör unsurlarından temizlemiştir. Bundan sonraki süreçte hedef olarak Menbiç ve diğer terör bölgeleri belirlenmiş ve harekât tüm hızıyla devam etmektedir.