Teknoloji Kafası
Mustafa Furkan
Noisli ile Ufak Bir Mola
Noisli ile gürültüye katlanmaya son! Yeri geliyor otobüste bir şey okumak ya da kalabalık bir sınıfta ders çalışmak istiyor insan. Ama gürültü rahatsız ediyor, konsantre olamıyoruz. Bazen de özlüyoruz sessizliği, biraz huzur arıyoruz. Minik dostumuz Noisli’nin 16 farklı sesi bize yardımcı olmak istiyor. Sunduğu sesler şöyle: Yağmur, gök gürültülü fırtına, rüzgâr, orman, yapraklar, su akışı, deniz kenarı, su, ateş, yaz gecesi, kahve dükkânı, tren, fan, beyaz-pembe-kahverengi gürültü. Son üçü ve kahve dükkanı hariç kalanı tavsiye ederim. Sesleri karıştırabiliyoruz ama bunun için ya bilgisayardaki tarayıcıdan açmak lazım (ücretsiz) ya da uygulamasını indirmek lazım (ücretli). Otobüste kulaklığından dışarı epey ses çıktığını fark etmeyen bazı arkadaşların dinlediklerini dinlemektense rahatlatıcı doğal seslerle keyfimize bakıyoruz. Deneyin güzel oluyor.
Kripto Paranın Hilesi Hazır!
Kripto paraların popülerliğinin arttığı günümüzde “mining” (para madenciliği) için işlemci kaynaklarına göz dikenler de yerlerini almış. Bazı siteler ve mobil uygulamalar bilgisayarımızı coinhive.com üzerinden mining yapacak şekilde yönlendiriyormuş. Girdiğimiz sitede “Aa ne güzel reklam da yokmuş.” derken biz fark etmeden elektriğimizi kullanıyorlar demek ki. Bunun karşılığı olarak da Coinhive, scriptini çalıştıran sitelere elde ettiği dijital paradan küçük bir pay veriyormuş. Unutmayalım “Bedava peynir ancak fare kapanında olur.”
Web’deyken Not Alınır mı? EVET!
Eğer siz de okuduğunuz metinlerde bir şeylerin gerekli gereksiz, orasını burası çizmekten keyif alıyorsanız bu özellik tam size göre. Microsoft Edge tarayıcısında iken sağ üstteki işaretine basarak web notumuzu oluşturmaya başlıyoruz. Farklı renklerdeki tükenmez kalem ve vurgulayıcımızı kullanabildiğimiz gibi metin kutusu da açabiliyoruz, tabii silgimiz de var. Çıkarken de yaptıklarımızı kaydedip çıkıyoruz. (İpucu: Kaydedilenlere okuma listesinden ulaşmak için sağ üstteki ’ye basıp ikinci sekmeyi seçiyoruz.
“Yaani” Bizden…
Geçenlerde artık ülkemizin de nur topu gibi daha doğrusu nazar boncuğu gibi bir uygulaması oldu. İlgi o kadar büyük oldu ki ilk 3 günde uygulama marketlerinde en çok indirilen uygulama oldu ve ilk hafta 1 milyon indirilme ile Türkiye’den çıkmış uygulamalar arasında birinci oldu. Logo olarak kültürümüze ait bir simge olan “nazar boncuğu” seçilmiş. Ücretsiz indirilen arama motoru şimdilik mobil telefon ve tabletlerde çalışıyor. Daha önce yaptığınız aramalardan esinlenip en iyi sonucu karşınıza çıkarmakla beraber yerel içeriklere öncelik veriyor. Eğer Turkcell abonesi iseniz 1 GB indirme anında, kullanmaya devam ettikçe de her ay 1 GB internet hediye ediliyor. Detaylar ve indirmek için karekodu okutmanız yeterli.
Teknoloji Kafası Okursa
Whatsapp, Snapchat ya da Spotify gibi uygulamalar sizce nasıl ortaya çıkıyor? Bu uygulamaları başarıya götüren ana etkenler nelerdir?
Startup kurmak için fikirleri olanlar için PayPal’in kurucu ortaklarından ve aynı zamanda Facebook yatırımcısı olan Peter Thiel yukarıdaki sorulardan daha fazlasının yanıtını bu kitapta veriyor. Değindiği konular ise bir hayli ilginç. Örneğin mobil cihazların bu kadar gelişmesinin yanında aslında teknolojik olarak sadece silikon vadisi eksenli giden bir gelişme içinde olduğumuzu belirtmekte ve aslında durgun geçen bir çağ içinde yaşadığımızı söylemekte. Bu gelişmenin tüm alanlara yansıması için ise yalnızca iyi fikirlere ihtiyaç duyulduğunu belirtmekte. Yazar yeni bir şey yapmanın sizi 0’dan 1’e ama bir şeyi kopyalamanın ise 1’den n’e götüreceğini çok güzel bir şekilde anlatmış. Eğer fikirler havada uçuşuyorsa onları elinden tutup bir masaya oturtun ve bu kitabı okumaya başlayın.
Ne kadar farkındasın? Bak bi!
Islamic Landmarks, genel olarak tarihî yerlerimizin farkında olmadığımızdan yola çıkarak (maalesef doğru :/ ) bu yerler ile ilgili fotoğrafları ve bilgileri birleştirmeye çalışan bir site. Çok detaylı bir çalışma olduğu iddiasında değiller, zaman içerisinde yeni yerler eklemeye çalışacaklarmış. Ama yine de 10’dan fazla ülkeden 200’ü aşkın yeri barındırmasıyla küçümsenmeyecek bir çalışma yapmışlar. Referans da koyarak belli bir profesyonellik izlenimi veriyorlar. Onlara bağışta bulunarak veya kendi çekeceğiniz fotoğrafları falan yollayarak destek olmak için siteyi ziyaret etmekten çekinmeyin. Böyle projelerin toplum tarafından sahiplenmesiyle yer sayısının çok daha yükselmesi hiç de zor değil. Ayrıca eğer “Bunu biliyor muydunuz?” bağımlılarındansanız kendilerini sosyal medya üzerinden takip edebilirsiniz.