#

Gençler İçin Bir Yol Haritası

Atakan Peker

Küçükken bilgiye ulaşımımız zordu. Bundan dolayı bende bir kitap toplama merakı oluştu. Öğrenciyken yurt dışına gittiğimde öğrenci bütçemle büyük fedakarlıklar yaparak kitap toplayıp satın alıyordum.alamadığım kitabı da gece okul kütüphanesine gidip fotokopi çekiyordum bu da saatlerimi alıyordu. Hayalim kendimce bir kitaplık sahibi olmakdı. Allah nasip etti 35 yaşlarımda evim oldu. Bir kaç yıl sonra da kendi çapımca bir kitaplık yaptırdım ve kitaplarımı da güzelce dizdim. Aradan 15 yıl geçti geçen ay evdeyken kitaplığa baktım ve son15 yılda sadece 3-4 kere bakmışım veya kullanmışım kitaplığı. Peki ne olmuş? Benim merakımda bir eksilme falan yoktu. İnternet diye bir şey çıktı. Öyle ki kitaplığa gitmenize gerek yok. Dünyanın bütün kütüphaneleri elinizin altında. Elinizdeki akıllı cihaza da almanıza gerek yok. Google diye bir şey var. Aradığınız bir şey varsa yazıyorsunuz iki üç kelime hemen aradığınız şey önünüze çıkıyor. Bu benim hayatımın 15 yılında büyük fedakarlıklarla yaptığım kütüphane olayı bir anda demode oldu. Benim ilk bilgisayar ile tanışmam 30 yıl önce oldu. İlk kendi bilgisayarım 25 yıl önce oldu. İnternetle tanışmam 20 yıl önce oldu. İlk cep telefonum 15 yıl önce oldu. 10 yıl önce de ilk smart telefonum oldu. Dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor. Yani bu değişiklik tabiki durmayacak. Daha hızlı bir şekilde gelecek ve sizler bu şekilde gelen bir geleceğe nasıl hazırlanmalısınız? Bu konuda tecrübelerimden bir şeyler paylaşmak istiyorum.

Birincisi: günlük ufak tefek şeylere kafayı takmayın. Az önce dediğim gibi ben 20 yıl kütüphaneye kafayı taktım bir anda demode oldu. Siz de günlük şeylere kafayı takmayın. Boşverin çünkü ileride daha güzel şeyler var. Peki ne yapmalısınız, kafayı neye takmalısınız, ufkunuzu nasıl açık tutmalısınız nasıl bir vizyon sahibi olmalısınız gib sorulara kafayı takın. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Bir tanesi gezebilirsiniz. Değişik yerler bakabilrisiniz. Farklı yerler görebilirsiniz. Ülkemizin coğrafyası çok zengin. Yurt dışına gidemiyorsanız ülke içinde çok ucuz şekilde gezebilirsiniz. Uçak firmalarıyla 50-90 liraya türkiyedeki bir çok yere gidip gelebilrisiniz 1 günde. Değişik insanlarla tanışmaya gayret edin. Özellikle hocalarınızla tanışın. Önceden bir mektup yazardık zarfa koyar pullardık gönderirdik. Gelirse cevap gelirdi. Şimdi ise e-mail var whatsaap var. Yani her bir şey var.

İkincisi: kendinizi biraz zorlayın. Burada zorlayın derken ciddi bir miktarda zorlayın dmek istiyorum. Mesela diyorum ki hep AA alıyorsunuz. Dersleriniz hep yüksek. Şöyle bir yüksek lisans dersi alın da CC falan alın. En çok yükseleceğiniz yerin acı tadını bir hissedin. Yani zorlanacağınız bir ders alın. Eğer mühendislik ve teknik bilimlerde iseniz üniversitede bir tane sanat dersi alın ve ciddiye de alın. İyi yapmaya çalışın. Eğer sosyal bilimlerde iseniz o zaman da matematik dersini tavsiye ederim. Yani kendinizin bir ezildiğini göreceksiniz (gülüşmeler) yani bu başarı dediğimiz şey kendi rahat dairemizden çıkarak kendimizi zorlamak oluyor. O yüzden değişik şekillerde kendimizi zorlamaya çalışalım.

Üçüncüsü değişik tecrübeler edinelim. Tabi gezme bunun gibi iyi. Burada yanlış anlaşılmamasını istediğim bir şey basetmek istiyorum. Hayatta çok güzel çok iyi şeyler var. Onları tnaımayı öğrenmeye çalışın. Ben bir ara lüks markalar için malzeme konularında çalıştım. Oradan biraz tanışıklığım oldu. Chanel’in kurucusunun şöyle bir sözü var: “hayattaki en güzel şeyler bedava biliyor musunuz? Hava su gibi… ama hayattaki en güzel ikinci şeyler çok pahalıdır.” Örneğin bir isviçre saatini göz önüne alalım. Ona verilen emeği dikkati bir görün. Bu tür şeylerle değişik tecrübeler kazanmanızı istiyorum.

Ben bu coğrafyaya çok güveniyorum. Burada doğdunuz büyüyorsunuz diye kendinizi geride hissetmeyin. Yani burada öyle bir potansiyel ve bereket var ki siz aslında çıktığınızda ileridesiniz. Ben öyle görüyorum. Ama bu potansiyeli kullanmanız gerekli. Bunun için sadece bir şey söyleyeceğim. İbrahim tatlıses’e atfedilen bir söz var: urfada oxford vardı da gitmedik mi. Şimdi oxford değil dünyanıne n iyi üniversiteleri ve en iyi okulları var. Bir matematik dersi mi arıyorsunuz o derle alakalı en iyi hocaların dersleri internette var. Ulaşmanız alinizin altında.

Başarılar diliyorum.