Selamünaleyküm Dünya Milletinin İnsanları
İzlediğimiz filmler genellikle farklı mekânlarda kimi zaman eşsiz manzaralarda kimi zaman teknolojinin de yardımıyla stüdyolarda kimi zamansa yapay şehirler diyebileceğimiz platolarda geçer.
Birçok film çekimi için inşa edilip yapboz misali yıkılan, dekor ve teknik donanım veren açık veya kapalı özel alanlar olan film platoları, gerçek mekânlarda çekilmesi zor dönem filmlerinin tarihî setlerini kurmak için kolaylık sağladığı gibi, mali açıdan daha ucuz olup daha hızlı çalışma şartları sağlıyor. Türkiye’de de örnekleri bulunan bu platolar, izlediğimiz filmde, okuduğumuz kitapta geçen mekânların gerçek hayattaki karşılıkları gibi olmuyor tabii ki.
Diğer yandan bir mekânın yirmi farklı film kadrajında bulunduğu da olmuştur, bir filmde okul sahnelerinin çekimleri için üç farklı ortamın kullanıldığı da. Kimimizin çocukluğuna kimimizin yetişkinlik çağına rastlayan Harry Potter’ın Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na İngiltere’de birkaç farklı mekân ev sahipliği yapmış. Okul koridorları Gloucester Katedrali’nde, Hogwarts’ı beyaz perdede canlandıran diğer mekânlar ise Wiltshire’daki Lacock Abbey binasında ve Northumberland’deki Alnwick Kalesi’nde çekilmiş. Kelebeğin Rüyası’nda izlediğimiz alanların yüzde altmışı dekor olup alan Zonguldak ve İstanbul’da kurulmuş. Payitahtı Abdülhamid dizisinin çekimlerine ise Kocaeli’nde büyük bir film platosu olup şu ana kadar birçok film ve dizi çekiminin yapıldığı, Seka film platosu ev sahipliği yapmıştır.
Yeşilçam filmlerine de bakacak olursak Tosun Paşa, Şabanoğlu Şaban ve Süt Kardeşler filminin çekimleri İstanbul Yeşilköy’de tarihî bir konakta gerçekleşmiştir. Hababam Sınıfı’nın mekânı ise Üsküdar’da bulunan Validebağ Adile Sultan Kasrı’dır. Ziyaretinizde gözleriniz İnek Şaban’ı, Güdük Necmi’yi, Hafize Ana’yı arayacaktır. Biraz daha eskilerden olan Süper Baba dizisi İstanbul Çengelköy’de bulunan Tarihî Çınaraltı Çay Bahçesi’nde çekilmiştir. Boğaz manzarası eşliğinde çayınızı yudumlarken kulağınıza bir yerlerden “Bana Bir Masal Anlat Baba” tınısı gelecektir muhakkak.
“Bu devirde ekmek iki yerde bulunur, bir aslanın midesinde bir de ekmek teknesinde.” repliğinden hatırlayacağınız Ekmek Teknesi aslında Çengelköy’de bir kebapçı; ekmek alamazsınız ama Heredot Cevdet’in “Selamünaleyküm kahve milletinin insanları…” diye başlayan sohbetinden bir yudum hatıra alabilirsiniz belki.
Kireçburnu sahili deyince manzarasından öte aklımıza Leyla ile Mecnun’un geldiği, Cumalıkızık diyince köyün tarihî havasıyla Kınalı Kar dizisi sahnelerinin anımsandığımız; bir fotoğraf karesinde anısını, hafızamızda tebessümünü sakladığımız bu dizi-film mekânları; film platolarından, stüdyo çekimlerinden bir çay samimiyeti farkıyla daha sıcaktır.
Kim bilir belki de o gemi çoktan Kireçburnu sahiline yanaşmıştır İsmail Abi.
YEKLER:
KEŞFET
Ünlü filmler, diziler, kliplerin nerede çekildiğinin peşine düşen Yeşilçam hafiyesi Kürşat Çetin’i takip edip eğlenceli yolculuğuna siz de ortak olabilirsiniz.
HEYECANLAN
Ekmek Teknesi’nin şu sahnesiyle arzular şelale olmasın mı?