SERBEST KÜRSÜ / GENÇLERİN GÖZÜNDEN AİLE
3… 2… 1… Hazırsanız Serbest Kürsü başlıyor. Burada sansür yok, sınırlama yok; önceden hazırlık yapmak, sorulara çalışıp gelmek hiç yok.
Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Esma Elif Karamuk, açık lise öğrencisi Elif Merve Dereli, Sakarya Anadolu Lisesi’nden Yusuf Ali İlmek, Serdivan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Mehmet Emin Dinçer Serbest Kürsü’nün konukları. Pandemi günlerinde aileye dair düşüncelerini rica ettik konuklarımızdan. Biz sorduk, onlar samimiyetle cevapladı.
1- Eve kapandığımız süreçte ailenizi yeniden tanıdığınızı düşündünüz mü?
Esma Elif Karamuk: Uzun zamandır evdeyiz ve yaklaşık 1 aydır annem Sivas’ta kalıyor. O yüzden babam, abim ve ben evdeyiz. Abimle babamın yemek yapma kabiliyetinin olduğunu bilmiyordum. Yeni yeni tanışmaya başlıyoruz ailemle diyebilirim.
Yusuf Ali İlmek: Aslında evet, koronadan önce son sınıf olduğumuz için yoğun tempodan dolayı ailemizle gerçekten çok iyi vakit geçiremiyorduk. Geçtiğimiz mart ayından bu yana ailemi yeniden tanıdığımı söyleyebilirim.
Elif Merve Dereli: Uzun zamandır yurtta kalıyordum. Eve geldiğimde haliyle ailece daha çok vakit geçirmeye başladık. Herkes evde olduğu için hep birlikte daha çok sohbet, muhabbet edebildik. Böyle olunca tabii ki aile üyelerimin yeni özeliklerini, yeni huylarını keşfettiğim oldu. Özellikle kardeşlerimin sevdikleri veya sevmedikleri şeyleri daha yakından tanıdım.
Mehmet Emin Dinçer: Aslında ben genelde çok dışarı çıkmadığım için yine ailemle içli dışlıydım ama bu karantina süreci beni baya bir zorladı özellikle babamla ben açısından. Biraz daha gerilim vardı aramızda ama daha gergin bir adam olduğunu öğrendim babamın.
2- Ailenizin sizin kişiliğiniz üzerindeki etkileri nelerdir?
Elif Merve Dereli: Bir iyi bir de kötü etkilerinden bahsedeyim. İlk olarak kötüsünü söyleyeyim: ben çok aniden sinirlenebilen ve aniden patlamaları olan bir insanım. Bu özelliğimi de annemden almışım. İkincisi sevdiğim etkileri ise babamla annem çok merhametli insanlar. İnsana, hayvana, her şeye çok merhametliler, çok şefkatliler. Ben de onlarla büyüyünce ister istemez o özellikleri kazandım.
Esma Elif Karamuk: Aslında herkesin olduğu gibi benim ailemin de benim üzerimde etkisi var. Bizim ailemiz biraz rahat, yani biz rahat bir aileyiz biraz. O yüzden ben de insanlara karşı biraz fazla rahatım iletişim konusunda, yani hemen samimiyet kurabiliyorum. Onun dışında babam bazen televizyonu kapatmayı unutur, ışıkları açık bırakır, bunlar da benim çok fazla dikkatimi çektiği için bende de bu bilincin oluşmasına sebep oldu.
Yusuf Ali İlmek: Kişiliğimizin oluşmasında yüzdelik verirsem %30 okul, çevre faktörü ise %70’ini aile kapsar diye düşünüyorum. Bu yüzden ailemizle şekilleniyoruz. Çevremle kolay etkileşim sağlayabiliyorum ben de diğer arkadaşlar gibi. Neyin yanlış neyin doğru olduğunu yaşımın yettiği kadarıyla en azından kavrayabiliyorum. Saymakla bitmiyor ailemizin bize kattıkları.
Mehmet Emin Dinçer: Dışarıya bakış açımız, iletişim açısından baya etkileri var ailemizin. Onun dışında bendeki etkileri de insanlarla nasıl konuşmam gerektiği… Olumsuz da var aslında: Çok fazla iş vermedikleri için rahat olsun diye düşündükleri için dışarda bazı şeylerde çekiniyorum bir iş yaparken.
3- Sizce aile bireyleri iyi geçinebilmek için nelere dikkat etmelidir?
Yusuf Ali İlmek: Bence evde olması gereken 3 şey var. Benim görüşüm; saygı, sevgi ve ölçü olmadan ailenin kurulması çok zor diye düşünüyorum. Büyüklerimizin yani baba babalığını, anne anneliğini yapmalı; çocuk annesi ve babasına çocukluğunu yapmalı; ölçülü bir şekilde sevgi ve saygı içerisinde. Böyle düşünüyorum.
Elif Merve Dereli: Kesinlikle saygı. Çünkü saygı; küçük büyük fark etmez. Bütün aile bireylerinin birbirlerine karşı saygılı olması gerekiyor. Bir çocuğun anne babasına gösterdiği saygıyı aynı şekilde anne baba da çocuğuna göstermeli. Çocuğuna, çocuğunun mahremiyetine, çocuğunun özeline saygılı olursa güzel bir iletişimleri olur, geçinebilirler.
Esma Elif Karamuk: Ailede en önemli husus muhabbet demek istiyorum. Yani aile bireyleri arasında muhabbet yoksa bence buna dikkat edilmeli. Kim kiminle nasıl konuştuğuna dikkat etmeli. Saygıya giriyor sanırım bu.
Mehmet Emin Dinçer: Ben de ilk önce saygı ve sevgiyi söylemek istiyorum çünkü aile açısından en önemli şey o. Çocuğun babayla arasında, çocuğun anneyle arasında veya anneyle babanın arasında saygı ve sevginin olması aileyi fazla olumlu şekilde etkiliyor. Onun dışında ailenin ortak kararlar alması falan çok etkiler diye düşünüyorum herkesin kendi kafasına göre hareket etmemesi.
4- En çok ailemizle iç içe olduğumuz bu günlerde aile bireyleriyle olan iletişiminiz ne düzeyde?
Mehmet Emin Dinçer: Çok fazla beraber kaldığımız için bir yerde sıkılmalar, çatışmalar olabiliyor. Onun dışında iyi, çok iyi değil ama iyi.
Elif Merve Dereli: Yurtta kaldığım için ilk zamanlarda eve geldiğimde güzel vakit geçirdik ailemle. Özlem giderdik, her gün sohbet ederdik ama son zamanlarda hepimizde bir bıkmışlık ve her şeye karşı, birbirimize karşı bile bir bıkmışlık var. Herkes kendi odasında ben, kardeşlerim, annem. Herkes kendi odasında takılıyor. Bu da tabii ki iletişimimizi kötü anlamda etkiliyor. Şuan pek iyi olduğumuzu söyleyemem.
Yusuf Ali İlmek: Ailemizle iletişimimiz yaz aylarından beri pek yakın sayılmaz, son sınıf olduğum için. Derslere daha çok vakit ayırıyorum. Aileme yeteri kadar vakit ayırdığımı düşünmüyorum. Yani sadece kısa bir süreç bu. 5 ay kaldı sınavımıza. Ondan sonra daha çok vakit ayırmak istiyorum.
Esma Elif Karamuk: Benim durumum Elif Merve’nin son hali gibi. Yani bizimkiler biraz rahat oldukları için çok fazla birbirimizi görmüyoruz.
5- Sizce aile bağlarını güçlendirmek için evde ne tür etkinlikler gerçekleştirilebilir?
Elif Merve Dereli: Biz genelde gençler olarak elimize telefonu alıyoruz, sosyal medyada takılıyoruz. Ailemizle çok vakit geçiremiyoruz. Bence akşamları elimizde sosyal medyaya ayıracağımız vakti bir saat, ailemize ayırsak konuşsak, çay içsek muhabbet etsek. Buna ek olarak aile bireylerinin birbirlerine karşı güvenilir olması gerekir diyebilirim. Birbirleriyle her günlerini paylaşmaları, günlerinin nasıl geçtiğini anlatmaları aile bağlarını güçlendirir.
Yusuf Ali İlmek: Ben de Elif’e katılıyorum. Kesinlikle sohbet muhabbet aile ortamında olmalı. Teknoloji bir kenara bırakılmalı sohbet muhabbet olurken ve sohbet muhabbet derim ya, sadece sohbet.
Esma Elif Karamuk: Ben de sohbete ek olarak muhabbete katılıyorum. Ayrıca mesela beraber kitap okunabilir ya da film izlenebilir. Günümüzde kitap üst düzey bir şey oldu. Dizi olabilir en basitinden. Yani ailenin birlikte yaptığı bütün etkinlikler aileyi bir araya getirir bence.
Mehmet Emin Dinçer: Bence de teknoloji bir kenara bırakılmalı, beraber bir şeyler yapılmalı. Beraber bir şey yapmak aile bağlarını daha çok güçlendirir diye düşünüyorum.
6- İleride kendi kuracağınız ailenin temel yapı unsurları neler olacak?
Esma Elif Karamuk: Muhabbet en önemlisi benim için sonra da saygı. Onun dışında anlayış belki.
Yusuf Ali İlmek: Saygı, sevgi, ölçü…
Elif Merve Dereli: Sevgi ve saygı. Bunların bir ailede olması bence zorunlu. Aileyi aile yapan şeyler bunlar. Ben bunlara ek, ileride kendim aile kuracağım zaman dini kurallar çerçevesinde bir aile kurmak isterim. Çocuk yetiştireceğim zaman çocuklarımı buna göre yetiştirmek isterim. Bu şekilde bir aile düzeni oturttuğumuzda zaten başta saygı sevgi güven bunlarla beraber huzurlu bir aile olacağımızı düşünüyorum.
Mehmet Emin Dinçer: Bence ailenin en temel unsurları anne ve babadır. Hem ikili ilişkide hem de çocuklarla olan ilişkisinde en önemli unsur anne ve babadır.
7- Karantina süreci öncesine kıyasla aile kavramına karşı bakış açınızda bir değişim oldu mu? Olduysa ne oldu?
Mehmet Emin Dinçer: Çok fazla olmadı diyebilirim ama onun dışında eğer pandemi günlerinde, herkesin evlerine kapandığı bir dönemde aile olmak, bir olmak bu kadar zorsa ben evlenir miyim bilmiyorum. Bilemiyorum.
Esma Elif Karamuk: Benim açımdan da olmadı çünkü dediğim gibi biz rahattık hala rahatız. Her şey güzel gidiyor.
Elif Merve Dereli: Ben önceden de aile kavramının ailenin öneminin farkındaydım ama bu süreçte daha net bir şekilde fark ettim ve asıl önemli olan noktanın biyolojik bağı olan insanların aynı evin içinde yaşaması değil de manevi anlamda gerçek anlamda aile olmanın önemini fark ettim.
Yusuf Ali Dinçer: Aile bizi biz yapan bir unsur bu yüzden annesiz babasız bir aile zaten düşünülemez. Aile kavramına bakış açım budur.
*
Bu kürsü nerede kuruluyor? Ben de gelmek isterim derseniz, bir sonraki sayımızda seni de dinlemek isteriz. Başvuru nereye peki dersen? sadesodadergi@gmail adresimize bir mail atman yeterli. Üç vakte kadar iletişime geçmiş olacağız.