Örnek Projeler
İstanbul Kazan, Onlar Kepçe: Aşhane
Güzel bir insanın, güzel arkadaşlarıyla ortaya koyduğu güzellik dolu bir projesinden bahsedeceğiz sizlere. Sakarya Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Mahmut Karaman ve arkadaşlarını diğer insanlardan ayıran güzel projesi: Aşhane
Mahmut Karaman Hoca, geçici olarak el koyduğu abisinin panelvan minibüsünde, alt komşuları Metin Bey, müsait olan arkadaşları ve öğrencileriyle birlikte iş çıkışı tüm gecelerini sokakta kalmış, evsiz insanlara yardım ederek harcıyor. “Aşhane” adlı projesinde minibüs-kamyonet ile geceleri sabaha kadar İstanbul içinde kazan kepçe misali dolaşıp sokakta kalmışlara sıcak çorba, ekmek dağıtıyorlar.
Mahmut Hoca, projeyi şöyle tanımlıyor: “Aşhane projesi sadece evsizlere gece çorba dağıtım projesi değil bireyi, aileyi, mahalleyi, toplumu ihya projesidir. Bu süreçte dikkat edeceğimiz hususlar şunlar olacaktır: Sokakta yaşayan insanların özellikleri ne olursa olsun onlar arasında kesinlikle bir ayrım yapmamak, bu hareketi hiçbir grup/cemaat/parti/hizip vb. yapıya mal etmemek, resmî/tüzel kişiliğe dönüşmeden mutlaka sivil bir hareket olarak kalmasına dikkat etmek.”
1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+…
Yedi üniversiteli arkadaş tarafından kurulan “1 Tek Lira Derneği”nin başlattığı “Ayda 1 TL” projesi onların tabiriyle “Yanağı sıkılacak cinsten sevimli olduğu kadar vizyonu çok geniş ve ciddi bir iyilik projesidir.”
Derneğe gönüllü üyeliğinizin akabinde kumbaraya 1 TL bağışında bulunabilir, Türkiye’nin şeffaf kumbarası niteliğindeki derneğin web sitesinden kasa ve gönüllü üye sayısını online görüntüleyebilirsiniz. Kasada biriken para ile Türkiye’de faaliyet gösteren dernek ve vakıfların eğitim, sağlık ve insani yardım projelerine bağış yapılır. Böylece derneğin ayda sadece 1 TL gönderen tüm gönüllü üyeleri her ay birçok yardım kampanyasına aynı anda katkı sağlamış olur. Peki, sizin 1 TL’niz var mı?
Kafanda Deli Sorular Varsa: Tercih ve Ötesi
Tercih ve Ötesi, bir grup üniversite öğrencisinin liseli kardeşlerine üniversiteye geçiş sürecinde yardımcı olabilmek adına giriştikleri bir proje. Bunun için, düzenlenen buluşmalarda liseli kardeşlerinin sorularına cevap vermeye çalışıyorlar. Üzerinde önemle durdukları konular arasında fıtrattan uzak yapılan bölüm seçimi ve üniversite tercihindeki hatalar, kalacak yer meselesi hakkında tecrübelerin aktarılması, okula ve şehre intibak sorununun çözümünde edilecek yardım, üniversite derslerinden arda kalan vaktin nasıl değerlendireceği konusunda kılavuzluk vs. bulunuyor. Bir tıkla kendileri ile temasa geçmek ve aklınıza takılan soruları sormak da pekâlâ mümkün.
facebook/ twitter tercihveotesi
İmam Hatipliler Afrika’ya Göz Nuru Oluyor
Yetersiz beslenme, uzun süre şiddetli ışığa maruz kalma gibi birçok etmen Afrika kıtasının kronik rahatsızlığı olan kataraktın nedenleri arasında. Afrika’da 5 milyon katarakt hastası, teknik ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle tedaviye ulaşamıyor. Bu sorunu 10 yıl önce gündeme getiren İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) çalışmalarına şimdi ÖNDER İmam Hatipliler Derneği olarak biz de dâhil oluyor; başlattığımız bu kampanya sayesinde Afrika’daki katarakt hastalarına yardım eli uzatıyoruz. Dünyanın güzelliklerini buğulu bir camın arkasından seyreden kardeşlerimize “Biz İmam Hatipliler, Türkiye’nin dört bir yanında gözünüze nur olmak için var gücümüzle bu kampanyayı destekleyeceğiz, yardım elimizi dünyanın neresi olursa olsun siz kardeşlerimize uzatacağız. Yalnız değilsiniz, biz varız.” diyoruz. Türkiye’de yaklaşık 4 bin İmam Hatip Okulu’nda kampanyamız başladı. Türkiye genelinde başlattığımız bu kampanyada bir katarakt ameliyatının bedeli sadece 250 TL.
Sen de kendi okulunda bu projeyi başlatmak için www.onder.org.tr’den bizimle iletişime geçebilir veya KATARAKT yazıp 3072’ye göndererek bu yardım kampanyasına bağışta bulunabilir, böylelikle Afrika’daki kardeşlerine göz nuru olabilirsin. J