#

Ve Dünya Bir Dakikalığına Güzelleşiyor

Bu sayımızın pek hassas konusu olan duyarlılığı işlerken es geçemeyeceğimiz iyilik projelerini sizinle paylaşalım istedik. Kim bilir dünya bir dakikalığına güzelleşir ve hep öyle kalır belki…

LEYLA’DAN SONRA

Onkoloji servisi ziyaretlerinden birinde tanıştıkları Leyla’nın minicik dileğini gerçekleştirmek ve daha nice çocuğun tebessümüne aracı olmak parolasıyla yola çıkan üç tıp öğrencisinin temel adımlarını attığı, Leyla’nın vefatıyla arkalarında daha fazla pişmanlık bırakmamak adına süreci hızlandırarak kurduğu, şimdi ise Türkiye’nin birçok yerindeki tıp fakültelerinde aktif olarak ziyaret yapan, kronik hastalıklı çocuklarla kaliteli vakit geçiren ve dileklerinin gerçekleşmesine aracı olmaya çalışan tıp öğrencilerinden oluşan bir ekip Leyla’dan Sonra ekibi. İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi’nde başlamış olup şu an proje şu anda 42 fakültede aktif ve bu zamana dek 2,953 çocuğun hayalleri gerçekleştirilmiş. Bu hayaller bir oyuncak, öğrenme hayalleri kurulan bir enstrüman ya da okunmayı bekleyen bir kitap olabildiği gibi bir ünlüyle tanışıp imzasını almak, bir gezi, bazen de sadece patates kızartması yemek gibi minik bir istek olabiliyor. Siz de bu hayallerin bir parçası olabilirsiniz.

 OKUSAN SEVERSİN

Merhaba, Ben Cihan Demir;

Projenin fikir sahibi ve web sorumlusuyum. İş yerine sürekli toplu taşıma araçları ile gidip gelen biriyim. Bu süreçte insanların cep telefonları ile olan bağı cidden moralimi bozuyordu. Ne yapabilirim düşüncesi içinde aklıma kitaplığım geldi. Bir kez okuyup rafa kaldırdığım kitapları insanlara hediye ederek tekrardan okunmalarını sağlayıp insanları kitapla tanıştırabileceğimi düşündüm. Projemi arkadaşlarım ile paylaştım. Web sitemizi kurduk, etiketlerimizi tasarladık, bütçemizden kesinti yapıp yeni kitaplar aldık ve sokağa çıktık. Şimdiye kadar yaklaşık 600 kitabı özgür bıraktık, binlerce kitabı okullara gönderdik, hızımızı alamadık kardeş okullar seçip bu okullara sürekli yardımlar bulmaya çalıştık. Böyle mutlu mesut bir aileyiz. Tek bir gayemiz var, o da şehri kitapla buluşturmak 🙂 Siz de okuduğunuz kitapları özgür bırakmak isterseniz lütfen sitemizi ziyaret edin. (Emeği geçen arkadaşlarım diğer arkadaşlarım: Zekiye Koç, İrem Ceren Atik, Olgun Kaya, Özlem Koç, İsa Güney, Eda Güney, Rüya Demir, Gamze Bakır, Öznur Gırlangıç.)

TEBESSÜM KAHVESİ

Tebessüm kahvesi Üsküdar Belediyesi’nin tüm dünyada ses getiren sosyal sorumluluk projesi. 2016’da açılan Tebessüm Kahvesi’nde 10 down sendromlu personel garsonluk yapıyor. Üsküdar Burhan Felek köşkünün bahçesinde hizmet veren Tebessüm Kahvesi her gün konuklarını ağırlıyor. Günün her öğününde usta aşçıların yemeklerini, kahvelerini Tebessüm Kahvesi’nin her daim taze çayını down sendromlu gençlerin servisi ile tatmak mümkün. Sizce de çok güzel değiller mi?

FMK HAREKETİ

Faili Meçhul Kıyak, Tunç Kılınç’ın başlattığı anonim bir iyilik hareketi. Tanımadığınız birilerine ufak bir iyilik yapıyorsunuz, yanına siteden indirip cüzdanınızda taşıyabileceğiniz bir kart iliştiriyorsunuz ve o kişi bunu kimin yaptığını bilmiyor. Çıkar düşünmeksizin kıyak yapmak ve o kişinin mutlu olmasını sağlamaktan söz ediyorlar. Kartın üzerinde size ait olduğunu gösteren bir ifade yok, sadece iyilik hareketini anlatan ve devamlılığı sağlayıcı bir içerik var. Kart, oyunun bulaşıcılığı ve devamı için gerekli. (Bir de “Aa bak birisi burada ne unutmuş.” denmemesi için!) Denemeye değmez mi?