#

Bi’ Fırt Bilgi

1 Ne Olacak Bu Gezegenin Hâli?

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından yayınlanan son rapora göre 1970-2012 arasında memeliler, kuşlar ve balıkların da aralarında bulunduğu omurgalı hayvanların nüfusu yüzde 58 azaldı. Ayrıca tatlı su türlerinde bugüne dek görülen en büyük düşüş yaşanıyor. Aynı dönemde tatlı su türlerinin nüfusunda yüzde 81’lik bir düşüş gözlendi. Konu çevre olunca her zaman küresel ısınmadan bahseder hâle gelindiği ve küresel ölçekte bir olaydan bahsedildiği için insanoğlu işin içinden kolayca sıyrılıveriyor ama her bireyin bu devranda bir domino taşı olduğu çok çabuk unutuluyor.

Aşırı ya da yasa dışı avlanma, sürdürülemez tarım, yerleşim yeri açma, enerji santralleri ve daha birçok şey sebebi ile gittikçe yaşanamaz hâle gelen bir dünyada yaşamayı kabul ediyor ve kapkaranlık sabahlara uyanıyoruz maalesef.

Siz de dünyaya ne kadar zarar verdiğinizi öğrenmek isterseniz ekolojikayakizim.org sitesinden acı gerçekleri görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için: www.footprintnetwork.org

2 Tesettür Kelimesini Cümle İçinde Kullanın, İçinde Moda Geçmesin

Tesettür her geçen gün daha da görünür olma yolunda ilerlerken önündeki engeller de bir bir kaldırılıyor.

Geçtiğimiz günlerde İsviçre Mahkemesi, 2015 yılında başını örtmeye başladığı için senelerdir çalıştığı çamaşırhaneden kovulan Müslüman kadını haklı bularak, firmayı üç ay maaş ve 8 bin İsviçre frangı tazminat ödemeye mahkûm etmişti. Yine İsviçre’de Aralık 2015’te Anayasa mahkemesi, okullarda başörtüsü yasağının dinî ve vicdan özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesi ile kendisine başvuran Bosnalı iki Müslüman kızın başvurularını kabul etmiş, okullarda başörtüsü yasağını kaldırmıştı.

Tesettür abiye, tesettürde bahar tarzı, tesettür fuarı, Amerikan usulü abaya, tesettür defilesi, çalgılı-çengili tesettür partisi gibi birçok yeni tamlamaya daha alışamamışken –alışmayı da reddediyorken- dünyaca ünlü markalar her geçen gün yeni başörtüsü ve eşarp modelleri çıkarıyor, defileler düzenleniyor. Son olarak dünyaca ünlü giyim markası Dolce&Gabbana türban ve abiyelerden oluşan bir koleksiyon çıkarmıştı. Bu eğilimi değerlendiren moda tarihçileri modanın geleceğinin İslam kültürü ile harmanlanacağını belirterek “Modayı başka bir gelecek beklemiyor. Müslümanların modaya olan ilgisi her geçen gün artıyor, bu da bu eğilimi güçlendiriyor.” diyor!

Unutmadan, Lüks giyim markası Chanel’in Beverly Hills mağazasının vitrinlerini de artık rengârenk eşarplar süslüyor. Thomson Reuters’in raporuna göre 2013 yılında ayakkabı ve giyime 266 milyar dolar harcayan Müslüman tüketicilerin 2019’a kadar bu kategorilerde toplam 484 milyar dolar harcaması bekleniyor.

 3 Alıyoruz, Veriyoruz, Ekonomiye Can Veriyoruz. Haydi Hep Beraber

İhtiyacımız olmayan şeyleri almak için her ay sıkıntıya girip borç batağına saplanmak Türklere özgü bir şey değil ama kendimize daha yakından bakarsak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre hâlen 600 bin kişi Türkiye’de açlık sınırında yaşarken günde 5 milyon ekmek çöpe atılıyor. Reklam çığırtkanlığı, kredi kartlarının dayanılmaz hafifliği, internet alışverişindeki aldatıcı kolaylık ve duygusal boşluk insanları daha fazla alışveriş yapmaya zorluyor; hafta sonu tatilleri AVM’lerde geçiyor. Sahi en son işe yarar ne aldınız? Bu konuyu geçelim değil mi? Tamam. Sıradaki lütfen.

4 İlaçlar Kime Derman Oluyor?

Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılı sağlık verilerine göre son 10 yılda kişi başına ilaç tüketimi kutu bazında % 100 artış gösterdi. 2005 yılında kişi başına tüketilen ilaç sayısı 12 kutu iken rakam 2014 yılı sonu itibariyle 25 kutuya çıktı. Örneğin uzmanlar gereksiz antibiyotik kullanımının dirençli mikroorganizmaların gelişmesine neden olabileceğini, ölüme varan tabloların ortaya çıktığını belirtiyor ama Türkiye’de herhangi bir sebeple hastaneye giden her 100 kişinin 30’unun reçetesinde antibiyotik yer alıyor. Peki, bu artışların sebepleri ne? Hastalıklar mı arttı yoksa biri bizi mi gözetliyor? Cevaplar tabloda ve rakamlarda. 

Rakamlar Ne Diyor?

  • Türkiye’de her yıl ortalama 800 yeni ilaç ruhsat alıp piyasaya çıkıyor. Millî gelirinden en fazla ilaç harcaması yapan ve ilaç tüketimi en çok artan OECD ülkesi de Türkiye.
  • Türkiye’de yılda yaklaşık 2 milyar kutu ilaç tüketiliyor.
  • Türkiye’de geçen yıl ilaca toplam 18 milyar lira ödeme yapılırken, bu rakamın yarısından fazlasını ithal ilaçlar oluşturdu.
  • Türkiye geçen yıl 1,08 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan dünya ilaç pazarında Kore, Avustralya ve Rusya’nın ardından 16. sırada yer aldı.
  • Bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise SGK tarafından ilaca ödenen tutar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,9 artarak, 11 milyar 324 milyon lira oldu.
     

    5 Akıllıya Fazlaca Hasret Kalmış Bir Toplum Olan Amerika Yine Iskaladı

Ve Trump kazandı. Bu bilgi dahi fazla derin bir analiz onun için.