#

Demirbaş-İçini Döken Kitaplar

O VE BEN NECİP FAZIL – İslam Peygamberi Muhammed Hamidullah – Bir Değirmendir Bu Dünya Cahit Zarifoğlu – Puslu Kıtalar Atlası İhsan Oktay Anar – Üniversite Henry Rosovsky – Steve Jobs Walter Isaacson 

O VE BEN- NECİP FAZIL

Hayatını, Abdülhakîm Arvasî Hazretleri’ni “Tanıyıncaya Kadar” ve “Tanıdıktan Sonra” diye iki ana bölüme ayıran Necip Fazıl, Efendisine doğru kendisini cezbeden hâdiseleri de manalandırdığı otobiyografik eseri “O Ve Ben”i 1975’de şöyle takdim etmiştir:

“Bu eser, dünyaya gelişimden bugüne kadar en hususî renkleri, çizgileri ve sesleriyle hayatımın hikâyesi ve asıl O’nu tanıdıktan sonra manasını anlamaya başladığım vücut hikmetinin bende tecelli eden yakıcı ifadesidir. Bu bakımdan, kendilerini görünceye kadar malik olabildiğim bir buçuk esere nispetle bugün 60 cildi aşan ve hepsini birden o nura borçlu bildiğim eserler arasında, şimdikini, başköşeye oturtulması lâzım ve en mahrem iç ve dış iklimlere doğru bir belirtiş olarak takdim ederim.”

Kitap, 1965 senesinde “Büyük Kapı” ismiyle yayınlanmıştır.

İslam Peygamberi -Muhammed Hamidullah

İslam dünyasının yakından tanıdığı ve kaleme aldığı eserler ile düşünce geleneğimize büyük katkılarda bulunan Muhammed Hamidullah, yazdığı İslam Peygamberiadlı siyer kitabında tamamen delile dayanan ve derin araştırmalar ile şekillenen bir eser ortaya koymuştur. Urduca, Arapça ve İngilizce gibi birçok dile çevrilen bu nadide eserin orijinal dili Fransızcadır. Efendimizin (sav) hayatını derinlemesine öğrenmek için bu kitap bizlerin okumasını bekliyor, hem de istediğimiz dilde.

Bir Değirmendir Bu Dünya -Cahit Zarifoğlu-

Şiirlerini ve şair kimliğini bildiğimiz Cahit Zarifoğlu, bu kitapta herkesin kahvenin yanında “Kürk Mantolu Madonna” alıp veya metroda elinde “Küçük Prens” taşıyarak entel takıldığı bir zamanda Müslüman olarak sade yaşamamız gerektiğini anlatıyor. İlmihâl okumamızı ve yolda zikirle yürümemizi telkin ediyor. Daha doğrusu Müslüman olarak yetişmemiz için neler yapmamız gerektiğine kısaca değiniyor J Bunu hem gençler için yapıyor, hem de büyükler için.

Puslu Kıtalar Atlası (İhsan Oktay Anar) 

Edebiyata yeni bir soluk getiren yazarımız bu kitabında “Uzun İhsan Efendi” karakteri üzerinden Descartes akılcılığını tartışmakta ve geliştirmektedir. Kitap sizi büyük bir sorgulamaya itecek çünkü tarihî mi yoksa felsefi bir roman mı okuduğunuzu anlayamayacaksınız. Hatta “roman mı okuyorum ben ya” diye sorgulayacaksınız. Biz şimdiden Sade Soda dergisi olarak size söyleyelim, bu kitapta bunların hepsini bulabilirsiniz hatta daha fazlasını. 

Üniversite (Henry Rosovsky) 

Kitap, Harvard üniversitesinde uzun süredir dekanlık yapan yazarın tecrübelerinden faydalanarak Amerikan eğitim sitemini ve üniversite kültürü hakkında değerlendirme yapmaya ışık tutar. Bu sayede kitap/yazar, karmaşık toplumsal olayları bile sade anılarla entelektüel bir bakışla yorumsuz olarak irdeler. Eleştirmenler tarafından kitabın son derece akıcı bir dille ve yalın bir anlatımla sunulduğu belirtilmiştir. 

Steve Jobs (Walter Isaacson) 

Çok satan Benjamin Franklin ve Albert Einstein biyografilerinin yazarı Walter Isaacson, Steve Jobs’ın kendisiyle tam işbirliği içinde yazılmış ilk ve tek biyografisini sunuyor. Kitapta son yüzyılın en önemli girişimcilerinden Steve Jobs’un enteresan hayat hikayesi gayet güzel bir dille anlatılıyor. Elbette ki bir Steve Jobs olmak kolay iş değil ama imkansız da değil, bu kitap bize bunu gösterecektir [Simge]