#

Mesaj İletildi ama Kime?

    Günümüz teknolojisinin ilerlemesi ile birlikte telefonlarımıza gelen uygulamaların sayısı da artmaya başladı. Özellikle günümüzün bir “iletişim çağı” olarak adlandırılması da bu bilgiyi destekliyor. Bir tık ile istediğimiz kişiye dünyanın neresinde olursa olsun mesaj göndermek günümüz teknolojisi ve programları ile artık çok kolay. Ama bir şey gözden kaçırıyoruz. Güvenlik… Bazen özel anılarımızı ya da gizli bilgilerimizi mesaj olarak atıyoruz. Peki, bu bilgiler sadece atığımız kişilere mi gidiyor? Ya da şöyle sormak daha mantıklı: Bizleri kimler takip ediyor?

    Bilgi güvenliğinin hiç kimse tarafından dikkate alınmaması ile birlikte kötü niyetli kişiler bu noktayı çok iyi değerlendiriyorlar. “Ufak” görünen bu sorun aslında başlı başına bir tehdit. Kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşarak kişiyi zor durumda bırakabiliyorlar.

    “Peki, bu sorunun hiç çözümü yok mu?” dediğinizi duyar gibiyim. Her ne kadar kötü düşünceli kişiler de olsa bizleri düşünen iyi düşünceli insanlar da var. Ama güvenliğinizi korumak için alışık olduğunuz ve sürekli kullandığınız mesajlaşma programını bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Gelin “güvenliğe önem veren” programları inceleyelim.

Telegram:

WhatsApp’a rakip olarak nitelendirilen ve Rus geliştiriciler tarafından oluşturulan “Telegram”, güvenli mesajlaşma uygulamaları arasında en iyi seçenek olarak dikkat çekiyor. Program içerisinde yer alan “gizli sohbet özelliği” ile kullanıcılar arasındaki sohbet gizleniyor ve AES (Advanced Encryption Standard; Gelişmiş Şifreleme Standardı) şifreleme yönetimi ile şifreleniyor. Bu da konuşmalarınıza eşsiz bir şifreleme şansı veriyor.

Diğer mesaj programlarının aksine Telegram, bilinmeyen numaraların mesaj atmasını da önleyebiliyor. 200 kişiye kadar grup sohbeti oluşturulması ve 1GB kadar resim gönderilebilmesi Telegram’ı daha cazip bir hâle getiriyor.

Signal:

İlk görüşte herkesin aklına “Bu diş macunu markası değil miydi?” gibi bir soru gelebilir ama “Dünya Standartları Güvenli Yazılımlar” araştırmasının bu programa 7 üzerinden 7 puan verdiğini duyunca fikriniz değişebilir. Her ne kadar çok fazla ismi duyulmasa da günümüzün belki de en güvenilir mesajlaşma programı olarak kayda geçen “Signal” işini gayet iyi yapıyor.

Konuşmaları şifreleme hemen hemen bütün mesajlaşma programlarında var. Tabii hangisi işini daha iyi yapıyor tartışılır. Diğer programlar da olduğu gibi Signal de aynı mantık ile oluşturulmuş. Ancak “Signal” geliştiricileri işi bir tık daha ileri götürerek istenilen sohbeti belli bir zaman sonra silen bir sistem kodlamışlar. Şunu da belirtmek isterim ki bazı devlet üst yöneticileri de bu mesajlaşma programını kullanıyorlar. İşin bir güzel yanı da firma kaynak kodları “açık kaynak kodlu”. Yani program kodlarını internetten indirip içeriğine bakabiliyorsunuz. Bu hem bir güven göstergesi hem de işin içinde bir sinsilik olmadığının göstergesi. Program kodlarına buradan erişebilirsiniz:

İmessages:

Bu sefer bir telefon firmasının geliştirdiği bir program var karşımızda. Apple firmasının geliştirdiği uygulama “İmessages”.

Apple firmasının mesaj şifreleme ve güvenlik konusundaki ünü biliniyor. 2013 yılında Amerikan Uyuşturucu ile Mücadele Dairesinin (DEA) basına sızan iç yazışmasında “iki Apple cihazı arasındaki İmessages’ın içine girmenin imkânsız olduğunu” belirtiliyordu. Apple’ın 2011 yılın da başlattığı mesaj paylaşım sistemi başlangıçtan beri uçtan uca şifreleme özelliğine sahip. Zaten bu “uçtan uca şifreleme” özelliği neredeyse tüm mesajlaşma programlarında var demiştik. Ama Apple geliştiricileri “Daha ne yapabiliriz?” demişler ve iki iPhone cihaz arasında ki şifreleme standardını diğer platformlara nazaran en üst seviyeye çıkartmışlar. Eğer siz de güvenli ve hazır programlanmış bir uygulama istiyorsanız tek yapmanız gereken bir iPhone sahibi olmak.

Omlet Chat:

Kullanışlı ara yüzüne sahip ve güvenilir bir uygulama olan Omlet, “Bilgisayar Bilimleri” dalında dünyanın en başarılı 2. üniversitesi olarak gösterilen “Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri” bölümü tarafından geliştirilmiş. Omlet’in zayıf yönü ne henüz bilinmiyor. Geliştiriciler, kullanıcıların sıkılmaması için uygulama içine sticker’lar ve ufak oyunlar koymuşlar. Eğer geç cevap yazan bir arkadaşınız var ise içerisindeki oyunları oynayarak eğlenebiliyorsunuz.

Bip:

Şimdi ise sırada bir yerli bir yazılım olan “Bip” var. Kendine özgün tasarımı, Yiğit Özgür’ün özel çizimli çıkarmaları ve Turkcell imzası ile gündeme bomba gibi düşen “Bip” kararlı sürümünü hâlâ daha devam ettiriyor. Diğer programlarda da olduğu gibi “mesaj silme” özelliği bunda da var. Bununla birlikte “güvenlik kavramını” da elden bırakmıyorlar.

Uygulamada kaybolan mesaj, caps oluşturma, herkesle iletişim kurabilme, grup mesajlaşma, konum paylaşma ve hiçbir yerde olmayan eğlenceli içeriklerin yer alması Bip’i şahsına münhasır yapıyor. Bu sayede kullanıcılarına eğlenceli bir program da sunmuş oluyorlar.  Güvenlik hususunda da oldukça hassaslar.

Wirofon:

Sırada yine bir Türk yazılımı var. Türk Telekom’un yazıp programladığı ve piyasaya sunduğu “Wirofon” medyaya da “WhatsApp’a Rakip oldu” diye düştü. Söylentilerin hakkını veren program ile Wirofon’lular kendi arasında görüntülü görüşme yapabilir, internet üzerinden mesajlaşabilir, arkadaşları ile fotoğraf/konum paylaşabilir, Wirofon’u olmayan aboneleri ev telefonu tarifesi üzerinden dilediği zaman dilediği yerden arayabilir. Güvenlik konusunda WhatsAap ile aynı düzeyi paylaşan “Wirofon” günümüz de birçok kullanıcı tarafından seviliyor ve kullanılıyor. Her ne kadar ilk çıktığı zamanlar sıkıntıları olsa da ilerleyen zamanlarda gelen güncellemeler ve optimizasyon yenilikleri ile şu an oldukça iyi konumda geçerliliğini sürdürüyor. Kullanıcılarına keyifli bir mesajlaşma programı sunan “Türk Telekom” programı sürekli güncel tutarak olabildiğince iyi olmayı planlıyor.