#

Teknoloji Kafası

Mustafa Furkan

NE KADAR KÖTÜ ÇİZEBİLRİSİN Kİ?

“Auto Draw” Google’ın, insanların makine öğrenmesi alanıyla ilgili oynamasını sağlayan deneylerinden biri. Burada biz bir şeyler çizdikçe makine öğrenmesi teknolojisi yardımıyla ne çizdiğimiz tahmin edilmeye çalışılıyor ve profesyonellerin yaptıklarıyla eşleştiriliyor. Yani eğri büğrü bir ejderha çizdiğimizde onun daha güzeli önerilenlerde gözüküyor ve onu çalışmamıza ekleyebiliyoruz. Ayrıca renk değiştirme, şekil ve yazı ekleme ile yaptığımızı indirme seçeneği de var. Gerisi sizin uçsuz bucaksız hayal gücünüze kalmış. Resimle işi olup da yeteneği olmayanlar için harika bir program. Program indirmeye, ödeme yapmaya gerek yok. Ayrıca sadece bilgisayardan değil cep telefonundan, tabletten de çalışıyor. Linkten de siteye erişebilirsiniz.

>>> bit.ly/2svnW0H

BİLİMSEL YAZILARIN KORSAN OLMAYAN TELİFLİ HALLERİ

“Unpaywall” kâr amacı gütmeyen, bilimin online olarak daha açık kullanılmasını amaçlayan bir çalışma. Örneğin bir makale okumak istiyoruz ama bakıyoruz ki makalenin sadece ufak bir kısmı görünüyor ve geri kalanı için ödeme yapmamız isteniyor. Öder miyiz? Tabiki hayır J  Bu durumda Chrome tarayıcımıza eklediğimiz “Unpaywall” eklentisi sayesinde eğer bu makalenin bir yerde ücretsiz hali varsa sayfanın sağında yeşil açık bir kilit çıkıyor ve oraya basınca bizi ücretsiz haline yönlendiriyor. Ama çalışmanın özelliği içerikleri açık erişimli kaynaklardan toplaması. Yani ücretsiz bulduğu içerikler yasal. Ben korsanın k’sıni görmek istemiyorum diyorsanız eklenti ayarlarından daha az güvenilen kaynaklardaki içeriklerin çıkmasını da engelleyebiliyorsunuz. Korsan içerik kullanmak istemeyen ama para da ödeyesi gelmeyenlerin seveceği bir çalışma. Tabii her içeriğin ücretsiz versiyonunu bulamayız baştan söyleyeyim ama o kadar da olsun demi? Denemeye değer.

>>> bit.ly/2qHNYBM

SEN PROBLEMİ YAZ PhotoMath ÇÖZSÜN

PhotoMath, telefonumuzun kamerası yardımıyla matematik işlemleri yapabilmemizi sağlayan bir uygulama. Düzgün yazmak şartıyla el yazısını bile tanıyabiliyor. Kolay işlemlerde çözüm adımlarını da gösteriyor. Örneğin logx+5=6 yazdım çözümü adımlarıyla birlikte gösterdi. Ama karmaşık şeyleri çözmesini beklemeyin, yani karman çorman ödevleriniz için bu uygulamaya çok da güvenmeyin. Alacağınız sonuçlar telefonunuzun modeline ve kameranızın kalitesine göre değişebilir. Tost makinası gibi çeken telefonlarla denemeyin yani. Fotoğraf çekip taratmakla uğraşmak istemezseniz uygulamanın içine de yazabilirsiniz soruyu.

>>> bit.ly/2qHlBiK

EKONOMİNİN “BİZCE” OLANI HAKKINDA SAĞLAM BİLGİ

Salaam Gateway, İslami Ekonomi profesyonellerinin ihtiyaç duyduğu veri, haber gibi ihtiyaçları için küresel referans kaynağı olmaya çalışan bir oluşum. İslami ekonomi ve helal endüstrisi hakkında haftalık bilgilendirme maili de gönderiyor. Üye olup profil oluşturduktan sonra firmalara ait veri tabanına ulaşabiliyoruz. Bölgeye, ülkeye, sektöre, helal sertifikası olup olmamasına göre filtrelenebiliyor. Firmaların sertifikayı nereden aldıkları da yazıyor. An itibarıyla Türkiye’den 224 firma helal belge almış gözünüyordu. Değerli bir çalışma, göz atmakta fayda var.

>>> bit.ly/2qHrehd

HIZ SORUN DEĞİL, YETER Kİ SEN İNGİLİZCE ÖĞRENMEK İSTE

İngilizce öğrenimi ile ilgili hemen herkesin kendisine göre çalışma ve öğrenme yöntemi vardır. Bu durumu göz önünü alarak her sayıda bir öğrenim yöntemini/programını tanıtıyoruz. Bu sayıdaki tavsiyemiz ise seviyelere göre çeşitli materyallerden faydalanmanızı sağlayan bir site. newsinlevels.com sitesinde isterseniz haberleri üç farklı hızda dinleyebiliyorsunuz. Dinlediğiniz haberlerin dökümünü de okuyabiliyorsunuz. Birkaç defa düzenli çalışma yaptığınızda kendinizdeki ilerlemeyi göreceksiniz. Ayrıca farklı sekmelerde video, gramer, kitap gibi seviyelere ayrılmış çalışma materyalleri bulunmakta. İngilizce öğrenmek için size bir sebep daha.

>>> bit.ly/2qMYFOq

TEKNOLOJİ KAFASI OKURSA…

Önümüzde uçsuz bucaksız bir dönüşüme hazırlanan dünya durmakta. Bunu bize söyleten de elimizi attığımız hemen her şeyin internet ile birbirine bağlanacak olmasının adı olan “Internet Of Things” (IOT) yani Nesnelerin İnterneti. Bu konuda yazılan birçok kitap arasından Samuel Greengard’ın son kitabı “Nesnelerin İnterneti” sizin için faydalı olacaktır. Konuyu derinlemesine öğrenmek için iyi okumalar…

>>> bit.ly/2qNvDOM