#

YENİ NESİL ENFORMASYON: GPT3

GPT-3, OPEN AI FİRMASI TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN “DOĞAL DİL İŞLEME” ALANINDA BİR YAPAY ZEKA. GPT-3, 2015 YILININ ARALIK AYININ SOĞUK BİR KIŞ GÜNÜNDE DÜNYAYA GELDİ. PEKİ BU ÖĞRETİMİN BEDELİ NE KADAR DERSİNİZ? 4.6 MİLYON DOLAR. EVET, RAKAM BÜYÜK GÖZÜKEBİLİR. MADEM BU KADAR MALİYETLİ BİR YAPAY ZEKA O ZAMAN MAAŞI DA ÇOK OLACAK  DİYE DÜŞÜNÜYOR OLABİLİRSİNİZ. AMA HAYIR. GPT-3 ÜCRETSİZ, SİZ DE BU HİZMETE ULAŞABİLİRSİNİZ. CİDDİYİM ENFORMASYON ÇILDIRDI!

İnsanoğlu dünyaya geldikten sonra hep sahip olmaya; bir şeyleri elde etmeye başlar.İlk sahip olduğumuz bir oksijen molekülüdür. Daha sonra gün be gün bir aileye sahip olduğunuzun farkında varırsınız. Dünya ve kendiniz hakkında bilginiz arttıkça bir birey haline geleceksiniz. Daha sonra farklı alanlarda farklı dünyalar hakkında bilgiler edinmek için öğretim göreceksiniz. Belki bir örgün eğitim ya da belki çevrimiçi bir sınıfta keyif duyduğunuz alanlarla ilgili bilgi sahibi olacaksınız. Evet, keyif almadığınız alanlarda bilgi sahibi olmak konusunda katı bir duruş sergilerseniz, fiziksel olarak orada olsanız dahi bilgiyi almamayı başarabilirsiniz. Sizin seçiminiz! J  

Tabi her şeyi okullarda öğrenmiyoruz, internette bulunan milyonlarca kaynaktan bir tanesini seçip de bilgi sahibi olabilirsiniz. Örgün eğitim sonrasında da internetten veya kitaplardan yeni bilgilere sahip olabiliyoruz. Z kuşağı gerçekten çok şanslı mı? Her an her bilgiye rahatça ulaşmak gerçekten de iyi bir şey mi?

Wikipedia der ki: Enformasyon en genel anlamda belirli ve görece dar kapsamlı bir konuya ilişkin, derlenmiş bilgi parçasıdır. Derleme süreci ölçüm, deney, gözlem, araştırma ya da haber toplama bulgularının özetlenmesi biçimini almaktadır.

Gün geçtikte daha önceki yazılarda bahsettiğimiz veri o kadar çok büyüyor ki, bu da şuan içinde bulunduğumuz enformasyon çılgınlığına dönüşüyor. Bir insan ne kadar kitap ya da Wikipedia okuyabilir? Okulda veya günlük yaşamınızda ne kadar bilgiye sahip olabilirsiniz?

Seçtiğiniz alanda ne kadar çok deneyime ve bilgiye sahip olursanız gelecekte o kadar başarılı olabilirsiniz desem kimler bu cümleye katılmayabilir ki? Bence çok az insan bu konuda benimle fikir ayrılığına düşecektir. Ama enformasyon çılgınlığına kapılmadan belirlediğimiz bir yol üzerinden bilgilere sahip olmalıyız.

Artık bilginin edinim süreci hakkında biraz bilgi sahibi sayılabiliriz. Şimdi, bilgimizi bir firmada ya da bir sivil toplum kuruluşunda uygulamamız gerecek çünkü sahibi olduğumuz bilginin bir şekilde hakkını vermek zorundayız.

Peki, işe kimi aldık?

GPT-3’ü işe aldık. Evet bu bir dizgi veya yazım hatası değildir. GPT-3, Open AI firması tarafından geliştirilen “Doğal Dil İşleme” alanında bir yapay zeka. GPT-3, 2015 yılının Aralık ayının soğuk bir kış gününde dünyaya geldi. 22 Temmuz 2020 tarihine kadar Wikipedia gibi 166 dijital kütüphaneyi okumuş, incelemiş bir zeka!  Peki bu öğretimin bedeli ne kadar dersiniz? 4.6 Milyon Dolar. Evet, rakam büyük gözükebilir. Madem bu kadar maliyetli bir yapay zeka o zaman maaşı da çok olacak  diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama hayır. GPT-3 ücretsiz, siz de bu hizmete ulaşabilirsiniz. Ciddiyim enformasyon çıldırdı!

Peki, biz bu bedava işçiyle neler mi yapabiliriz?

  • Program veya programlama dili bilmenize  gerek olmadan dijital tasarımlar ve yazılımlar yaptırabilir,
  • Mozart tadında yeni bir beste oluşturabilir,
  • Yeni kitaplar ve şiirler yazdırabilir,
  • Vefat etmiş bir insanın düşüncelerini, fikirlerini ve hayatı hakkında bilgi vererek onu dijital öğretmenimiz haline getirebilir,
  • Reklam metni yazdırabilir ve bir konu hakkında doğru cevapları ile birlikte bir sınav bile hazırlattırabiliriz.

GPT-3’ten Büyük Beyin!

GPT-3 bir yapay zeka çalışması ve bu yapay zeka aldığı verileri nöronlar gibi böler ve bu nöronlar arasında bir bağlantı mevcuttur. Bu nöronlar arasındaki bağlantıların ve işlenecek olan bilginin çokluğu ile bu yapay zekalar kendilerini geliştirmektedir. İnsan beyninde bulunan nöron bağlantıları GPT-3 ten kat ve kat fazladır, bizim ihtiyacımız olan tek şey bilgidir.

Bilginin sahibi iseniz güzel bir gelecek sizleri bekliyor diyebiliriz. Tabi sahip olduklarımızın sadakasını vermeyi unutmayalım. Bizi yapay zekadan ayıran tek şey o verdiğimiz sadakadır.

Yazımızı güzel bir şiir ile bitirmek isterim. İlk 3 mısra Mevlana Celaleddin Rumi, sonrası GPT-3 yapay zekası tarafından yazılmıştır.

Bir mum baştan sona yanmak için yapılır

O yok edici anda

Gölgesi yoktur.

Hiçbir mum daha parlak yanmadı

artık yanmadığı zamandan daha fazla.

Mum alevi bir parmak izidir

bu dünyada sonsuzluğun.

Sıradan mumlar onu algılayamaz

ama orada. Görünüyor ki

fitilin hafif titremesi gibi,

neredeyse görünmez

bir dumanın sallanması.

Yazı Kaynakları:

https://www.gwern.net/GPT-3#rumi (Rumi Şiiri)

https://arxiv.org/abs/2005.14165 (GPT-3 Akademik Yazısı),

https://openai.com/ (Open AI proje sayfası)